BiH

Mnoštvo vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji na prvom teravih-namazu

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, a u njemu se izvršava ibadet posta.

vjernici u džamiji - Preporod

Uz intenziviran ibadet, mjesec ramazana odlikuje i obavljanje teravih-namaz u jacijsko vrijeme.

Ekipa Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je tokom teravih-namaza boravila u Gazi Husrev-begovoj džamiji i njenom haremu gdje su brojni vjernici došli da obave svoj prvi ovogodišnji teravih-namaz.

Neposredno prije jacijskog ezana pristutnim vjernicima se u svojstvu izaslanika reisul-uleme obratio doc. dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je podsjetio na moto ovogodišnjeg predramazanskog savjetovanja koji glasi “Porodica u ramazanu – ramazan u porodici”, poručivši kako je ramazan, uz sve ibadete kojima pristupamo, prilika da se ojačaju međuljudske veze.
Brojni ramazanski sadržaji

Ramazan se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave.

Ovo je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma; Lejletul-bedra, Fethul-Mekke i Lejletul-kadra, piše Preporod.info.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh