BiH

Različite cijene namirnica u entitetima: Jeftinija hrana u RS nego u FBiH

Razlika u cijenama osnovnih namirnica u tržnim centrima je sve uočljivija, pa je primjetno da građani RS izdvajaju manje novca nego oni u FBiH.

Tržni centri

Tako je u nekim tržnim centrima u Istočnom Sarajevu litar mlijeka dosta jeftiniji nego u marketima stotinjak metara dalje u Federaciji BiH. Građani Istočnog Sarajeva, pak, za pet feninga jeftinije plaćaju litar ulja (3,75 KM), dok on na Dobrinji, sarajevskom naselju najbližem RS, košta 3,70 KM.

Također, deset jaja u marketu u Istočnom Sarajevu košta 3,89 KM, dok u marketu na Dobrinji građani moraju izdvojiti čak 4,20 KM. Ovakva razlika se uočava i na jednom kilogramu brašna, i to tip 400, koje u trgovinama u Sarajevu košta 1,85 KM, a u Istočnom Sarajevu 1,70 KM.

Primjetne su razlike i u cijenama mesa. Tako kilogram junetine u RS košta 16,95 KM, dok mu je cijena u marketima u FBiH oko 19 KM.

Piletina, pak, u oba entiteta ima istu cijenu – 12 KM.

Manje kupuju

Ono što je jedinstveno u cijeloj Bosni i Hercegovini jeste to da građani sve manje kupuju. Cijene su drastično povećane u proteklih godinu, a plaće i penzije stagniraju, tako da građani traže i idu po namirnice tamo gdje su i po 5 feninga jeftinije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh