BiH

Nizom manifestacija obilježen Dan nezavisnosti BiH u Mostaru

Nizom manifestacija obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Nizom manifestacija obilježen Dan nezavisnosti BiH u Mostaru - haber.ba

Nakon podizanja velike zastave na brdu Fortica, delegacije su položile cvijeće na mezarju Šehitluci, nakon čega je u Narodnom pozorištu upriličena svečana akademija. Prisutnima je o važnosti Dana nezavisnosti naše zemlje između ostalih govorio bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić.

Sve smo prije toga učinili da spasimo bivšu država. Bosna i Hercegovina se u tome isticala. Onda nije bilo drugog puta. Desno s Miloševićem i ratovati protiv druge države ili lijevo – ponovo sukob, ali sa Srbima. Odlučili smo da ako treba ratovati, onda ćemo braniti svoju državu. Činili smo sve da do rata ne dođe. Bosna i Hercegovina opstala je uz teške gubitke. Nismo imali pravo prekinuti državnost. Bilo je teško. Dejtonski sporazum u istu korpu stavio je one koji su napadali i branili državu i sada to ide teško. Ovo je jednosmjerna ulica. Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena i tako će biti u narednih hiljadu godina, izjavio je Ganić.

U ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine cvijeće na Šehitlucima položio je poslanik Šerif Špago. Rekao je kako je današnji jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, podsjećajući na veliku žrtvu koju je podnijela zemlja nakon što su građani izglasali nezavisnost.

Stvoren je osnov da zemlju gradimo u miru i međunarodno priznatim granicama. Bavimo se pitanjima od interesa svih građana. Želimo poboljšati uslove života svih. Bosna i Hercegovina nema alternativu. Ona nastavlja put prema Evropskoj uniji i NATO-u, a kojom ćemo se brzinom to će zavisiti od svih nas, izjavio je Špago.

Obilježavanje praznika u Mostaru započelo je još jučer, defileom najmlađih Mostaraca sa zastavama i prigodnim programom na Španskom trgu. Gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić u Vijećnici su priredili svečani prijem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh