BiH

Grad u BiH ostaje bez radnika, većina mladih radi u Hrvatskoj za platu od 3.000 maraka

Trebinjski poslodavci se hvataju za glavu jer dobrih radnika nikada nije bilo manje.

Istovremeno, sve veći broj radnika iz ovoga grada hljeb zarađuje u susjednom Dubrovniku.

Dragan, Nemanja, Marko i Maja samo su neki od mnogih koji svakodnevno prelaze više od 30 kilometara i dva granična prijelaza kako bi došli na posao u Dubrovnik, javlja banjalučka televizija ATV.

rad u BiH ostaje bez radnika, većina mladih radi u Hrvatskoj za platu od 3.000 maraka
Ništa im nije problem, kažu, jer imaju dobru platu i gazde ih poštuju, a to je upravo ono što u svom gradu nisu mogli pronaći.

“Trebinjaca u Dubrovniku ima od 2.000 do 2.500. Osjećam se kao u Trebinju. Kad uđete u trgovinu, ili na ulici, uvijek ćete sresti nekoga iz Trebinja”, kaže Maja.

Nije mali broj onih koji olako daju otkaz na poslu u Trebinju i odlaze kod susjeda. Ima i onih koji uzmu neplaćeni državni posao i upute se u Dubrovnik. Dogodi se da ljeti cijeli razred iz Bileće nađe posao baš tu. Ima sezonskih radnika, ali ima i onih koji su u stalnom radnom odnosu. Neki su dnevni putnici, a neki su se preselili.

Trenutno su najviše traženi konobari, kuhari i barmeni.

“Evidentno je da je veliki odljev radnika i da se s tim suočavaju svi ugostitelji, pa tako i mi ovdje, ali nastojimo svim zaposlenicima omogućiti dobre uvjete kako bismo ih zadržali. Trenutno imamo otvorena radna mjesta za recepcionere, konobare, kuhare, barmene, spremačice i čistačice”, rekla je za portal Trebinjelive Milica Adžić, marketing menadžer.

Prema riječima ugostitelja, uvjet za ostanak radnika je siguran rad, normalni radni uvjeti i pristojne plaće.

“Nekako smo ih sve uspjeli zadržati ostavljajući im sezonske plaće koje će vjerojatno porasti tokom sezone, jer protiv Dubrovnika, Crne Gore ne možemo se boriti, ljudi odlaze tamo gdje im je bolje, gdje su plaćeni, pa iako smo mi mrtva sezona, radimo na nuli kako bismo zadržali dobre ljude”, istaknula je Branka Ilić, direktorica hotela Trebinje.

Iz Udruge poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu Horeka kažu da su plaće i uvjeti rada glavni razlog odlaska radnika.

A prosječna plaća ugostiteljskih radnika u RS je od 800 do 1.200 KM, dok u Dubrovniku ili na crnogorskom primorju mogu zaraditi i triput više, prenosi Poslovni.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh