BiH

Tragedija kod talijanske obale, desetine migranata stradalo u brodolomu

More je izbacilo desetine tijela na plaži u južnoj Italiji, nakon što se brod koji je prevozio stotine migranata nasukao i raspao u nedjelju u nemirnom moru u blizini talijanskog kopna.

migranti - Reuters

Prema službenim izvještajima, tijela tridesetak migranta do sada su uočena na obalama Steccato di Cutro, primorskog odmarališta u pokrajini Crotone, krajnjem dijelu talijanskog poluotoka, dok je više njih viđeno da još uvijek plutaju u vodi.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni izrazila je “duboku tugu” zbog tragedije i obećala da će zaustaviti neregularne migracije morem kako bi se spriječili ovakvi tragični događaji.

“Premijerka Giorgia Meloni izražava svoju duboku tugu zbog mnogih ljudskih života koje su prekinuli trgovci ljudima”, navodi se u saopštenju kojeg je izdao njen kabinet, i dodaje kako će Vlada nastavitu ulagati napote da se spriječe ovakve tragedije te da će zahtijevati maksimalnu suradnju sa zemljama iz kojih migranti dolaze.

Talijanska novinska agencija Lapresse citirala je neidentificirane dužnosnike među spasilačkim snagama koji su rekli da je na brodu moglo biti čak 180 ljudi.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je kako se radi o veliko tragediji “koja pokazuje apsolutnu potrebu da se odlučno djeluje protiv kanala neregularne migracije”.

Nastavio je, rekavši da je “ključno” zaustaviti pomorske prelaske koji, nudeći migrantima “iluzornu sliku boljeg života” u Europi, obogaćuju trgovce ljudima i “uzrokuju tragedije poput današnje”.

Razmjeri tragedije ostaju nejasni, iako će trenutni privremeni broj mrtvih od 33 “sigurno” porasti, prenijela je novinska agencija ANSA.

“Prijavljeno je nekoliko mrtvih među migrantima (i) oko 40 preživjelih”, poručeno je iz nacionalne vatrogasne službe u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U međuvremenu, novinska agencija AGI javila je da je među mrtvima i beba.

Vijest su potvrdili i službenici talijanskog Crvenog krsta i polumjeseca.

Brod, koji je prevozio migrante iz Irana, Pakistana i Afganistana, razbio se o stijene tijekom nemirnog vremena, prema Adnkronosu.

“To je ogromna tragedija”, rekao je gradonačelnik Crotonea Vincenzo Voce za RAI, dodajući kako će grad, u znak solidarnosti, pronaći mjesta u grobljima za nastradale.

Danilo Maida, glasnogovornik vatrogasaca u regiji Kalabrija, rekao je za Reuters da spasilački timovi još uvijek traže preživjele na moru, ali su uvjeti teški što otežava potragu.

Nije odmah bilo jasno odakle je brod isplovio, ali migrantska plovila koja stižu u Kalabriju obično polaze s turskih ili egipatskih obala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh