BiH

Mirza Kršo nakon izjave Željke Cvijanović poručio: Energetika je u cjelini, a i u pojedinačnim oblastima, u nadležnosti države Bosne i Hercegovine

Povodom neutemeljenih izjava Predsjedavajuće Predsjedništva BiH, dužni smo javnosti ukazati na sljedeće činje

Mirza Kršo / PR -Haber.ba

Energetika nije nikada bila, nije ni danas, niti će ikada biti u nadležnosti bilo kojeg entiteta ili drugih nižih nivoa organizovanja vlasti u Bosni i Hercegovini. Kao što Predsjedavajuća vrlo dobro zna, energetika je u cjelini, a i u pojedinačnim oblastima, u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. To je naprosto činjenica prema Ustavu Bosne i Hercegovine, nizu državnih zakona donesenih u institucijama Bosne i Hercegovine i zvaničnih državnih institucija, a koji su uglavnom usvojeni i uspostavljeni i glasovima partije čiji je visoki zvaničnik, kao i međunarodnim ugovorima i članstvima u međunarodnim tijelima i asocijacijama u kojima učestvuje isključivo država Bosna i Hercegovina, a nikako niži nivoi vlasti.

Prijedlog za donošenje jedinstvenog državnog zakona o gasu Bosne i Hercegovine kojeg je uputio član Predsjedništva BiH dr. Bećirović, je nedostajući dio u regulativi energetskog sektora Bosne i Hercegovine. Ne bavi se uopšte oduzimanjem entitetskih nadležnosti definisanih Ustavom, već zaustavljanjem neustavne uzurpacije državnih nadležnosti od nižih nivoa vlasti, te usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom i najboljim praksama EU.

Niti jedan entitet neće trpiti štetu zbog ovih promjena koje se moraju desiti, a svi građani naše zemlje će imati direktne ekonomske, sigurnosne i druge koristi.

Državni zakon, državni regulator, jedinstvena i transparentna, fer pravila za sve u Bosni Hercegovini su neminovnost u ovom i svim drugim Ustavom definisanim oblastima, i koje se ne mogu negirati ili osporavati od bilo koga.

Prof.dr. Mirza Kršo, savjetnik člana Predsjedništva dr. Denisa Bećirovića


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh