BiH

Toplane Sarajevo: Januarski računi za grijanje bit će umanjeni za 9 posto

Vlada Kantona Sarajevo je naložila KJKP „Toplane – Sarajevo” da umanji iznos računa za uslugu centralnog grijanja korisnicima, a koji su im ispostavljeni za decembar 2022. godine, za devet posto.

Radijator - bhrt

Sredstva će građanima biti refundirana na način da će im za navedeni iznos od 9% biti umanjeni januarski računi za grijanje.

Ovoj odluci prethodila je inicijativa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare koji je na posljednjoj sjednici ovog kantonalnog zakonodavnog tijela zatražio da se na osnovu podataka o utrošku prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije u decembru i evidentnih odstupanja od planiranih utrošenih sredstava KJKP “Toplane”, izvrši umanjenje računa usluga centralnog grijanja za građane za navedeni mjesec.

Kako je obrazloženo, tokom decembra 2022. godine, dnevne temperature su bile iznad prosjeka, što je rezultiralo manjim utroškom svih energenata za zagrijavanje svih objekata u Kantonu Sarajevo, te je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa KJKP “Toplane”, usaglasilo ovaj modalitet umanjenja iznosa na računima za domaćinstva.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović najavio je također da Neovisno tijelo Vlade KS priprema zaseban prijedlog korekcije cijena grijanja za sve korisnike usluga “Toplana”, za period od 1. januara do 31. marta 2023. godine, zbog smanjenja cijene prirodnog gasa, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh