BiH

KINEZI OPTUŽENI ZA OTMICU SUNARODNJAKA U BRČKOM: Zatočili ih u stan, prijetili ubistvom, lomljenjem ruku i nogu…

Usljed opasnosti od bjekstva, a nakon hapšenja i predaje osumnjičenih Tužilaštvu, podnesen je prijedlog za određivanje pritvora za Baoweia i Xudonga, kojeg je sud prihvatio, dok su za Shurui predložene i određene mjere zabrane.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv troje kineskih državljana s privremenim boravkom u Brčkom, zbog otmice dvoje sunarodnika izvedene u tom gradu u maju prošle godine.

Sun Baowei, rođen 1970. godine, Sun Xudong, rođen 1981. godine i Wang Shurui, rođena 1977. godine, optuženi su da su 5. maja ispred NEA Boutique Hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnike Z. J. i H. G.

Baowei i Xudong terete se da su 5. maja, oko 9 sati, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui. Tu su ih protivpravno držali do večernjih sati i prijeteći im pištoljima uslovljavali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125. 000 eura, navodi se u optužnici.

Xudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu prijetivši napadom na život i tijelo oštećenih, dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke. Istovremeno, tjelohranitelji Baoweia su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice, dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja. Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uvečer tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta BiH. Otmičari su ubrzo uhapšeni, a uviđajem na mjestu počinjenja krivičnog djela policija je pronašla dva pištolja, koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Xudong.

Usljed opasnosti od bjekstva, a nakon hapšenja i predaje osumnjičenih Tužilaštvu, podnesen je prijedlog za određivanje pritvora za Baoweia i Xudonga, kojeg je sud prihvatio, dok su za Shurui predložene i određene mjere zabrane.

– Uspješno koordiniranu istragu, vođenu u intenzivnoj saradnji s policijom, Tužilaštvo je okončalo podizanjem optužnice 8. decembra 2022. godine. Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe (iz člana 177 stav 2 tačka Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Usto, Xudong je optužen i za krivično djelo neovlaštena nabavka i držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav (1) Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). U fazi prethodnog saslušanja pred sudom, optužnica je u cijelosti potvrđena 27. decembra 2022. godine – naveli su iz brčanskog Tužilaštva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh