BiH

Unuka Alije Izetbegović odgovorila na kritike zbog božićne čestitke: Uvijek ću sa svojim prijateljima slaviti sve praznike, moj dedo je bio kosmopolita

Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek, rekla je Berberović Dizdarević

Nađa Berberović Dizdarević, direktorica JU Muzej Alije Izetegovića i unuka prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, oglasila se na svom Instagram nalogu nakon uvreda koje je dobila zbog objavljivanja božićne čestitke.

Berberović Dizdarević ističe kako je riječ o komentarima punim primitivizma i mržnje koje su napisale osobe sa anonimnih profila i predstavljaju se kao veliki vjernici.

Poručuje kako je sa svojim komšijama i prijateljima uvijek slavila i slavit će Bajram, Božić, Uskrs, Vaskrs i sve ostale praznike.

Reakciju Nađe Berberović Dizdarević ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Jutros me, pored nekih jako lijepih vijesti, dočekalo desetine uvreda u komentarima i privatnim porukama jer sam objavila post s okićenom jelkom i čestitala Božić. Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku.

Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe. Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.

Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.

Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište “Da te vidi dedo!” poručujem: Vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime. Nematre prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli. Za početak, predložila bih vam da prelistate njegovu knjigu “Islam između Istoka i Zapada”, ali bojim se da su tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vaših ograničenih umova.

Moj dedo je bio kosmpolita u pravom smislu te riječi. Sebe je nazivao “evropskim muslimanom”. Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere?

Veliki “vjernici”, umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije. Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhammeda a.s.: “Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani.”, rekla je Berberović Dizdarević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh