BiH

Da li može doći do pada cijena nekretnina na proljeće

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini još se ne hladi. Cijene stanova, ali i potražnja su u ovoj godini doživjeli vrhunac.

Stan - Ilustracija/Radiosarajevo.ba

Prema najavama pojedinih ekonomista i analitičara, na proljeće je moguć prvi pad cijena. Provjerili smo kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina i šta se može očekivati, piše BHRT.

Cijene stanova u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu više su za oko 30%. S druge strane, potražnja nikad veća. U Sarajevu i Banjaluci cijene stanova dostigle su vrtoglave cifre, piše BHRT.

HARIS KADIĆ, ceritificirani agent za nekretnine, Sarajevo

“Tržište živi, stanovi se prodaju, sad u Sarajevu imate cijene i do 7000 u novogradnji do 3500 u nekim drugim dijelovma grada kao Dobrinja, Stup i neka druga prigradska naselja“.


DRAGAN MILANOVIĆ, certificirani agent za nekretnine, Banja Luka

“Sada trenutno je stanje da je najniža cijena kvadrata stana 2700, 2800, a najskuplja 4600, to je trenutno na tržištu“.

U vrhu liste je i Bijeljina, gdje tražnja ne jenjava.

JOVANA DESPOTOVIĆ, vlasnica agencija za nekretnine, Bijeljina

“Sami ste vidjeli da je Bijeljina jedno veliko gradilište, imamo dosta novih invetitora koji kreću, mislim da se na proljeće pravi oko 40 novih zgrada i novih stambenih jedinica“.

Ipak, sve su glasnije najave da bi na proljeće moglo doći do „pucanja“ balona i pada cijene nekretnina.

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomista

“Taj se balon naduvava i mi sada u Evropi kod nas ponavljamo krizu iz 2008. koja se dogodila u americi na bazi jeftinih kredita mora u jednom momentu izravnati dohoci i cijene nekretnina, a to znači da cijene moraju pasti, vjerovatno da to neće biti daleka budućnost, da će se u idućoj godini velikim dijelom pokazati“.

Oni koji nekretninama trguju kažu da cijene mogu ići na dole, ali dok je tražnja velika, ne može se očekivati značajniji pad cijena.

DRAGAN MILANOVIĆ, certificirani agent za nekretnine, Banja Luka

“Građevinski materijal je padao, tako da miks svega toga, ponude potražnje i ulaznih parametara, dolazi do konačne cijene, mislim na proljeće da bi došlo do blagog pojeftinjenja, ili bar neće biti poskupljenja.

HARIS KADIĆ, certificirani agent za nekretnine, Sarajevo

“Ne vidi se uopšte prilika da će doći do značajnijeg pomaka u kontekstu pomijeranja cijena gore ili dole“.

JOVANA DESPOTOVIĆ, vlasnica agencija za nekretnine, Bijeljina

„Ja ne vjerujem u neki pad cijena, možda će ostati na ovome, ali i ako padnu, to će biti veoma malo jer dok god ima potražnje nema razloga da se cijene spuštaju“ 

Najnoviji podaci pokazuju usporavanje rasta cijena u članicama EU, a neke države već bilježe pad. Procjene se kreću od blagog rasta cijena, preko nepromijenjenih cijena, do pada cijena od 5 do 10 posto. Šta će se od toga obistiniti, znat ćemo vrlo brzo, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh