BiH

Sarajevo jutros među najzagađenijim gradovima svijeta

Sarajevo je jutros među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na svijetu i sa izmjerenim indeksom kvaliteta vazduha 160 na osmom je mjestu svjetske ljestvice.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Vazduh je u kategoriji nezdravog i u Zenici, Banjaluci, Prijedoru, Tuzli, Doboju, Gradišci, te još nekim mjestima, navodi se na sajtu “Er vižual”.

Zbog nezdravog kvaliteta vazduha moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod srčanih bolesnika i lica sa bolestima disajnih organa, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim licima savjetuje se smanjenje bilo kakvih fizičkih aktivnosti napolju, a produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh