BiH

Skok bez aplauza za žrtve femicida

Inicijativa građanki Mostara u sklopu kampanje “16 dana aktivizma aktivizma protiv nasilja nad ženama” skrenula je pažnju javnosti o problemu femicida, a tim povodom danas je simbolično pet do dvanaest izveden skok bez aplauza sa Staroga mosta. Na taj način, žene Inicijative odale su počast ženama žrtvama femicida.

Stop femicidu, Mostar / PR - Haber.ba

– Željele smo skrenuti pažnju javnosti i vlasti o problemu koji se ne smije zanemariti i kojem treba posvetiti više pažnje kako preventivno, tako i represivno. Ovo je obilježavanje na mostarski način. Sjećamo se svih žrtava femicida. U ovoj godini bilo je 11 slučajeva. Podaci koje imamo su oni iz medija. Čini se da su u crnim hronikama najčešće žene. Skrećemo pažnju donosiocima odluka, Zakon konačno mora početi tretirati femicid. To nije porodično naselje. Žene nisu vlasništvo bilo koga, izjavila je aktivistkinja Ifeta Ćesir – Škoro.
Inicijativa građanki Mostara, će obilježavajući 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, pod nazivom “Stop femicidu”.
Od 2015. u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ubice bili muževi ili vanbračni partneri. Djela nisu kvalificirana kao femicid, već kao ubistvo žene motivirano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer je femicid termin koji nije pravno definisan u bh. pravosuđu.

stop femicidu Mostar / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh