BiH

Sabahudin za vrijeme rata izgubio vid, danas je vlasnik IT kompanije

Kako život može nositi razna iskušenja, uvjerio se i Sabahudin Tričić. Godine 1992., za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, Sabahudin je ostao bez vida.

Zbog zdravstvenog stanja morao je biti izmješten izvan svoje domovine. Vrijeme koje je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama iskoristio je kako bi se jednog dana mogao vratiti u domovinu i osnovati vlastitu firmu.

Već deset godina firma koja se bavi programiranjem radi u Sarajevu. Ima dana, kaže Sabahudin, i kad ide i kad ne ide. Važno je samo jedno:

– Upornost, gdje god da odete, morate biti uporni, morate kucati na vrata, izaći napolje bez obzira na to vidite li ili ne vidite, morate gurati dalje. Morate sarađivati s ljudima i, što kažu, ostati iznutra nasmijani i krenuti na posao – kazao je za Hayat Sabahudin.

Cilj profesora programiranja Sabahudina Tričića jeste zapošljavati mlade ljude. Tehnologija se razvija, koristi se svakodnevno, a profesor Tričić je primjer koliko tehnologija olakšava život.

“Ja koristim kompjuter, koristim laptop, koristim iPhone za sve. Veoma, veoma je važno da možete popuniti formular, da možete otići na web-site umjesto da stojite u redu i popunite nešto što će vam uzeti nekoliko minuta umjesto nekoliko sati. Tako da je veoma bitno da unaprijedimo tehnologiju koja je postojeća, da je unaprijedimo za ljude s invaliditetom – govori Sabahudin Tričić.

Firma Thyme Systems trenutno razvija dva programa: poslovni program i program za menadžment koji će se koristiti u budućnosti.

– Znači, mi ćemo nastaviti da razvijamo taj program i, normalno, i zapošljavati, to je veoma bitno! – govori Tričić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh