BiH

SAD pozdravile odluku o produženju mandata EUFOR-a u BiH

Sjedinjene Američke Države su pozdravile odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini za još godinu dana.

EUFOR

“Misija EUFOR-a (ALTHEA) je i dalje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, saopštila je Kancelarija za odnose s javnošću Stejt Departmenta.

U saopštenju su čestitali građanima BiH ostvarivanje njihovih prava tokom opštih izbora 2. oktobra i ohrabrili novoizabrane lidere da što pre formiraju odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou.

“Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude”, piše u saopštenju.

SAD su istakle svoju punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt ), njegovim ovlašćenjima i korišćenju “bonskih ovlašćenja” sve dok se “Agenda 5+2” (pet ciljeva i dva uslova) ne sprovede i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

“U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se reši dugotrajnih problema podele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima”, navodi se u saopštenju i dodaje da visoki predstavnik i OHR zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku.

Pet ciljeva koje BiH treba da ispuni pre okončanja mandata OHR-a su: nalaženje rešenja za pitanje državne i vojne imovine, sprovođenje konačne odluke za Brčko, fiskalna održivost države i zaživljavanje vladavine prava.

Uz to, definisana su i dva uslova: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživan i pozitivna ocena političke situacije u BIH od Saveta za primenu mira (PIK).

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio je na sednici 2. novembra mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini. Rezolucija je usvojena jednoglasno sa 15 glasova “za”.

U BiH je trenutno više od 1.100 vojnika EUFOR-a iz 19 država, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Svake godine Savet bezbednosti UN glasa o ponovnoj autorizaciji mandata multinacionalnih stabilizacijskih snaga, a svakih šest meseci organizuje debatu o BiH.

Tom prilikom visoki predstavnik u BiH podnosi polugodišnji izveštaj o situaciji u BiH, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh