BiH

U Goraždu 1.000 nezaposlenih osoba podnijelo zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć

Rok je produžen za pet dana odnosno do 4. novembra.

U Goraždu je tek trećina nezaposlenih podnijela zahtjeve - Fena

Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Vlade FBiH u iznosu od 100 KM, u proteklih mjesec dana podnijelo je oko 1.000 nezaposlenih lica s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potvrdili su iz kantonalne Službe za zapošljavanje.

Vršilac dužnosti direktora Službe Emir Obarčanin napominje da je rok za prijavu produžen do kraja naredne sedmice.

– S obzirom da su prvobitno stvorene velike gužve prilikom otvaranja žiro računa u bankama, jer mnoge nezaposlene osobe nemaju žiro račune, direktori kantonalnih službi su od Federalne vlade zatražile da se taj rok produži, što je i uvaženo. Rok je produžen za pet dana odnosno do 4. novembra, što će mislim biti dovoljno – pojasnio je Obračanin.

Napominje da je u BPK zahtjeve podnijela tek trećina od ukupnog broja nezaposlenih.

– Do sada je prispjelo 1.000 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć od ukupno 2.900 lica koliko se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje. Trenutno nema gužvi i očekujemo još nekih 200 do 300 zahtjeva, tako da će vjerujemo kao i u drugim službama, otprilike 50 do 60 posto nezaposlenih osoba da se prijavi za ovu jednokratnu novčanu pomoć – istakao je.

Podsjetio je da pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju i osobe koje su po evidenciji imale status nezaposlene osobe na dan 31. avgusta 2022 godine, nakon čega su eventualno stupile u radni odnos, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh