BiH

Reisul-ulema u Sjeverinu: Zlikovci trebaju biti osuđeni, prezreni i odbačeni

Nasilnici i zlikovci na ovome svijetu treba da budu proganjani i sankcionirani i javno osuđeni, prezreni i odbačeni, a ne slavljeni i veličani, kao što je to sada – izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, piše N1.

Reisul-ulema je u Sjeverinu prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo – Priboj i ubijenim u blizini Višegrada, te je predvodio kolektivnu dženazu-namaz, piše MINA.

– Nimalo ne sumnjamo u to da će i počinioci zločina na koji se danas ovdje podsjećamo na Sudnjem danu biti izvedeni na Sud i biti pitani zašto su to učinili. I da se neće moći opravdati. Kur’an ubistvo nevine osobe svrstava u najveće grijehe, što znači da je i kazna za to zlodjelo bolnija od drugih – kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da su “zločinci i nasilnici najgora vrsta ljudi, a ljudski život svetinja, najljepši izraz Allahova stvaranja i ko se usudi igrati se s tim ukrasom morat će žestoko odgovarati”.

– Mi vjerujemo da je ubistvo samo jednog ljudskog bića jednako ubistvu svih ljudi. Ili, obrnuto, jedan ljudski život vrijedan je kao život cijelog čovječanstva. Zato, ubijeđeni smo u to, Allah Svevišnji će nagraditi onoga ko spasi jedan nevini ljudski život nagradom kao da je spasio cijelo čovječanstvo. A i kaznit će onoga koji je oduzeo jedan nevini ljudski život kao da je oduzeo živote svim ljudima na svijetu – istaknuo je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ukazao na važnost sjećanja na nevino ubijene i iskazivanja poštovanja njima, te saosjećanja njihovim bližnjim.

– Zajedno smo danas u tužnoj prilici. U našim srcima teče neprekinuta bol u dugih 30 godina sjećanja na zločin, kada su zločinci na silu odveli i svirepo pobili 19 naših braće i sestara. Nisu ih ubili zbog nekog zločina koji su počinili prema drugim ljudima ili drugim stvorenjima. Ubili su ih iz obijesti, mržnje i hira, zato što su bili muslimani, to je sav njihov ‘grijeh’. Nismo danas ovdje da bismo nekog proklinjali. Ovdje smo da se sjetimo nevino svojih šehida. Ovdje smo i zbog njihovih bližnjih, da s njima podijelimo tugu i kažemo im da nisu sami u svojoj tuzi i boli – poručio je, između ostalog reisul-ulema.

Dodao je da su obilježavanja važna i radi onih koji su mogli spriječiti zločine, a nisu, “s nadom da će i oni iz ovoga izvući pouku i zareći se: Neka se nikada više ne počini zlo slično ovome”.

– Tako ćemo moći živjeti neopterećeno i graditi dobre međusobne odnose; i sretniju budućnost. Bog Dragi nas je ovdje nastanio jedne pored drugih. Zašto, to samo On zna. Ovo nam je zajednički prostor, zajednička voda i zrak. Na nama je da učinimo i da nam ovdje bude lijepo, ugodno, i da naše odnose prožima uvažavanje. I da nikom ne bude tijesno. Iskušenje smo jedni drugima. Bog Dragi nas neće pitati za ljude koje nismo poznavali i s kojima nismo bili ni u kakvom odnosu, ali će nas pitati za naš odnos prema onima s kojima smo komunicirali, s kojima smo trebali komunicirati, s kojima smo sarađivali i s kojima smo živjeli. To bismo trebali svakog dana imati na umu – poručio je u Sjeverinu reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, prenosi MINA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh