BiH

Turković na samitu Berlinskog procesa: BiH ostaje konstruktivni partner

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se, u ime delegacije BiH, danas učesnicima samita ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Bisera Turković - Twitter

“Bosna i Hercegovina će i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u Evropskoj uniji. S druge strane, svaka akcija sa strane EU, koja potvrđuje našu jasnu EU perspektivu, ostaje glavna pokretačka snaga i sredstvo političkih i društvenih promjena. Stoga se nadamo da će EU idućeg decembra ispuniti svoje obećanje Bosni i Hercegovini dajući nam status kandidata. Sa naše strane ćemo raditi mnogo više na našem putu ka punopravnom članstvu u EU u bliskoj budućnosti“, naglasila je Turković.

Istakla je i da reforme u BiH moraju voditi ka jačanju funkcionalnosti države, stabilnosti i jednakosti ljudskih prava, nasuprot cementiranju i produbljivanju etničkih razlika i nejednakosti.

Šefica bh. diplomatije Turković je pozdravila ustrajnost Njemačke da okvir Berlinskog procesa postane nezamjenjiv u pogledu regionalne saradnje, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Mislim da je Berlinski proces izuzetno važan za Zapadni Balkan, ne samo za moju zemlju, nego za cijeli Zapadni Balkan. Daje nam perspektivu, daje nam novo otvaranje, novu stranicu kako bi bili potpuno integrisani u Evropsku uniju. Veoma cijenimo pažnju koju nam je ukazala Vlada Njemačke. Nadamo se da će naš put ka Evropskoj uniji ići u pravom smjeru“, kazala je Turković novinarima uoči sastanka.

Na poziv Annalene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke, ministri iz regije danas su razgovarali o brojnim temama u okviru regionalne saradnje uključujući Zajedničko regionalno tržište te sporazume iz oblasti mobilnosti.

Usaglašena je i deklaracija u kojoj se države obavezuju na formalno potpisivanje regionalnih sporazuma u okviru Berlinskog procesa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh