BiH

U kuhinjama CK FBiH u KS, Mostaru i Ljubuškom dnevno se pripremi 1.700 obroka

U kuhinjama Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini, Kantonu Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom, svakodnevno se pripremaju topli obroci za oko 1.700 korisnika.

Javna kuhinja - ilustracija

Stručni saradnik za informisanje i komunikacije CK FBiH Indira Kriještorac, podsjeća da Crveni križ FBiH u skladu sa svojom misijom i mandatom građanima pomaže tokom cijele godine što kroz javne kuhinje što kroz pakete hrane i higijene koji se dijele građanstvu, piše Fena.

“Činjenica je da bismo svi trebali biti svjesni ovog društvenog problema svaki dan te s tim u vezi i djelovati, naravno, svako u skladu sa svojim mogućnostima”, istakla je Kriještorac povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

“Ono na čemu dodatno radimo jeste kako iznaći način kako očuvati dostojanstvo čovjeka, dakle osobe koja dođe i zatraži našu pomoć”, dodala je.

Upravo zbog toga, kako ističe, nastoje što češće provoditi projekte tj. pomoć u vidu keš transfera, koje osigurava Društvo Crvenog križa BiH preko partnera IFRC-a, Švicarskog Crvenog križa i Međunarodnog komiteta Crvenog križa BiH.

Na pitanje, ima li ekstremnog siromaštva u BiH, koliko se i da li se siromaštvo odražava i na obrazovanje, ona je rekla da se siromaštvo u BiH, nažalost, danas održava na sve moguće sektore, pa tako i na obrazovanje u BiH.

“Činjenica je da siromaštvo i nejednakost nisu neizbježni već su rezultat namjernih odluka ili nedjelovanja koje obeshrabruju najsiromašnije i marginalizirane u našim društvima i zapravo krše njihova osnovna prava”, istakla je Kriještorac.

Pandemija KOVID-19, podsjetila je, također je pokazala sve nedostatke i neuspjehe u sistemu socijalne zaštite, kao i strukturne nejednakosti i različite oblike diskriminacije koji produbljuju i održavaju siromaštvo.

U Crvenom križu FBiH nastoje pomoći građanima tokom cijele godine. U strukturi Crvenog križa Federacije BiH egzistiraju tri kuhinje – u Kantonu Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom u kojima se svakodnevno priprema topli obrok za oko 1.700 korisnika.

Kuhinja Crvenog križa KS ima 19 punktova dok kuhinja Crvenog križa grada Mostara i Ljubuškog imaju po jedan punkt.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je 17. oktobar za poticanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim državama, naročito onih u razvoju.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva je prilika da se prepoznaju napori i hrabrost osoba koje žive u velikom siromaštvu širom svijeta, posebno u područjima zahvaćenim ratom i prirodnim katastrofama.

Iskorjenjivanje siromaštva u svim oblicima i dalje je jedan od najvećih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava i cilj broj 1, kada govorimo o 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Siromaštvo prevazilazi problem nedostatka hrane, smještaja ili odjeće. Ono ostavlja posljedice i na nekoliko generacija, kojim se mora pomoći da izađu iz tog začarnog kruga.

Ekstremno siromašnom osobom smatra se ona koja dnevno živi na manje od 3,45 KM (1,9 američkih dolara). Čak polovina svjetske populacije siromašnih, po navodima CK FBiH, živi u pet državama: Indija, Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Etiopija i Bangladeš, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh