BiH

Brisel će uslovno preporučiti kandidatski status za BiH?

Evropska komisija (EK) će najvjerovatnije uslovno preporučiti dodjelu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, piše Radio Sloboda Evropa (RSE), pozivajući se na izvore iz Brisela.

zastava EU i BiH - depo.ba

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji sutra će objelodaniti paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu pojedinačno, piše RSE.

Prema pisanju RSE, nekoliko izvora iz EU su potvrdili da će EK izaći sa preporukom za davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali uz određene uslove.

Koji su uslovi?

Broj uslova koji će biti priloženi preporuci, će biti “značajni”, navode ovi izvori koji objašnjavaju da će ti uslovi biti uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u Mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Te godine je Evropska komisija samo izašla sa prioritetima koje BiH treba da ispuni kako bi otpočela proces pristupnih pregovora i nije izašla sa eksplicitnom preporukom za status kandidata.

Naime, Bosna i Hercegovina ove godine, ima relativno negativan izvještaj Evropske komisije. Prema dokumentu, u koji RSE ima uvid, Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima, Bosna i Hercegovina nije učinila nikakav napredak.

Paket proširenja bi trebalo da sutra, 12. oktobra, usvoji kolegijum EK, što podrazumijeva sve evropske komesare, uključujući i predsjednicu i potpredsjednike ove institucije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh