BiH

Na samo četiri mjesta u svijetu se nalazi fascinantan prirodni fenomen, a jedno je i u BiH

Na samo četiri mjesta u svijetu se nalazi fascinantan prirodni fenomen, pješčane piramide, u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija), Đavoljoj Varoši (Srbija) i Foči (BiH), piše Mapa kulture na svom Facebook profilu.

Pječane-piramide - RIOPRICESAPUTOVANJA.COM

Mnogobrojne pješčane piramide, zbijene jedna uz drugu, visine i do 20 m vam zaista svojim izgledom probude maštu i prebace u neku drugu dimenziju.

U donjem dijelu šire, da bi se pri vrhu sužavale, podsjećaju na piramide. Kada uzmemo u obzir da su izgrađene od pjeskovite gline, dobijemo razlog zašto se zovu pješčane piramide.

Nastajale su godinama i godinama. Za pješčane piramide kod Foče se smatra da su bile poznate još prije 200 godina.

Kiša, snijeg, sunce, svi su imali udjela u ispiranju sitnih čestica, pjeskovite gline, sa kamenih površina i time formirali ove zanimljive oblike. I dalje traje taj proces. Naše pješčane piramide rastu iz dana u dan i taj proces se stalno ponavlja. Postajaće sve veće i veće.

Još jedna zanimljivost je da se smatra da je najveća pješčana piramida srušena za vrijeme postojanja Jugoslavije. Ko zna kolika bi ona sada bila?!

Pješčane piramide se nalaze u selu Dančići u mjestu Prin Do, na samo 9 km od Foče.

Na putu Foča – Sarajevo, postoji oznaka za skretanje ka pješčanim piramidama. Čeka vas 6 km ne baš odličnog puta, ali je moguće putničkim vozilom doći do željenog lokaliteta.

Sve vrijeme na putu postoje oznake, tako da ne postoji bojaznost da se izgubite, podsjećaju Putovanja za pet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh