BiH

Oglasila se Ambasada SAD u BiH o sankcijama premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) nametnuo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Američka ambasada u BiH - Avaz

“Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti”, poručeno je iz američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Brian E. Nelson, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, rekao je kako današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH.

Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost.

Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD.

Na crnoj listi našla se i firma Integral Inžinjering a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh