BiH

Patrijarh Porfirije: Nismo sigurni da se granice u budućnosti neće mijenjati

Otvaranje radova na dijelu autoceste između Beograda i Banje Luke srpski dužnosnici i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iskoristili su za promoviranje teza o srpskom jedinstvu i koketiranje s promjenama granica, izazvavši oštru reakciju američkog veleposlanstva u BiH. Postavljanje kamena temeljca na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizirano je u vrijeme predizborne kampanje.

Patrijarh Porfirije - N1

Na skupu su bili srpski predsjednik Aleksandar Vučić, član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio riječima “dobro došli na svoje i među svoje” i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni. “Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju – i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik.

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju “mir i slobodu samo pod jednom zastavom”. “Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, istaknuo je Vučić.
Porfirije o granicama

Porfirije je istakao da su granice promjenljiva kategorija. “Svi znamo da su se kroz povijest granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni se da u povijesti u kojoj je sve relativno neće mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.

Na najnoviji Dodikov istup reagiralo je američko veleposlanstvo navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidaytonsku aktivnost.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti Republiku Srpsku ili njezine stanovnike, nego se kocka njihovom budućnošću”, upozorilo je veleposlanstvo. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh