BiH

Mladi ljekar porodio ženu na parkingu, čestitke stižu sa svih strana

Mersadu Mešanu, mladom ljekaru iz Bugojna, od jučer stižu čestitke sa svih strana. Razlog je uspješan porod kojeg je ovaj mladi ljekar, specijalizant opće hirurgije u Kantonalnoj bolnici Travnik i vanjski saradnik Doma zdravlja Busovača, uspješno obavio u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Mersad Mešan - Facebook

Kako je kazao za Faktor, sve se dogodilo iznenada, ujutro oko tri sata i 30 minuta na parkingu ispred Doma zdravlja Busovača.

“Ne mogu da vjerujem da je taj događaj izazvao toliko pažnje u javnosti jer me zovu sa svih strana i čestitaju”, govori Mešan na početku razgovora.

Kaže kako se čuo sa mladom majkom, prvorotkom od 18 godina, koja se trenutno nalazi u bolnici u Novoj Bili, da su i majka i beba dobro i da oporavak teče svojim tokom.

“Majka je iz Kiseljaka i nju su poslali u Novu Bilu da se porodi i to civilnim automobilom. Međutim, da li se sve brzo odvijalo ili je ona otišla kući čekajući da se trudovi intenziviraju, zaista ne znam”, priča dr. Mešan i nastavlja:

“Bio sam dežurni te noći u Hitnoj pomoći u Busovači, odmarali smo jer nismo imali posla. No oko tri sata i 30 minuta čuli smo galamu ispred Hitne pomoći i odmah smo izašli. Na parkingu smo zatekli trudnicu u bolovima, a tokom pregleda vidio sam da je već bila 10 centimetara otvorena. Napipao sam glavu, što je značilo da je porod već krenuo. Nije bilo vremena slati je dalje jer je prva bolnica bila udaljena oko 25 minuta, morao sam izvršiti porod. Uz mene su bili tehničar Edib i vozač Džejlan koji su profesionalno odgovorili zadatku”, kaže dr. Mešan.

Dodaje da ga je iznenadilo to što je žena od 18 godina tokom poroda tako dobro sarađivala i slušala ljekara koji joj je govorio kako da se ponaša.

“Sreća u svemu je činjenica da sam ja prethodno oko deset mjeseci radio na Pedijatriji u Kantonalnoj bolnici Travnik, pa mi je to iskustvo dosta pomoglo. Porod je trajao oko pola sata.

Majka je u jednom trenutku ostala bez snage, pa sam pomogao i izvukao bebu. Odvojio sam, presjekao i podvezao pupčanik, a potom smo utoplili bebu. Bilo je malo i stimulacije jer beba odmah nije proplakala, pa smo oko pet do 10 sekundi imali dramatičnu situaciju, ali je sve na kraju dobro prošlo”, govori dr. Mešan.

Uvidjevši da mora izvršiti porod, kaže kako mu je u jednom trenutku prošlo kroz glavu – gdje će poleći trudnicu jer nisu imali nikakvog stola, a pogotovo ginekološkog.

“Bila je totalna improvizacija. Morali smo noge buduće majke staviti na baglame od gepeka sanitetskog vozila i tako simulirati ginekološki položaj. Ali sve je iza nas, važno je da je završilo kako treba i da su majka i beba dobro. Dobijam čestitke sa svih strana, ovo je odjeknulo kao bomba i stvarno nisam mislio da će to tako u javnosti odjeknuti”, kazao je dr. Mešan. prenosu “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh