BiH

Plivska jezera u Jajcu – dragulj koji privlači hiljade turista godišnje

Plivska jezera najveća su prirodna jezera u Bosni i Hercegovini i čine dio turističke ponude koja u Jajce dovodi više od sto hiljada turista godišnje.

Rijeka Pliva u svom srednjem toku stvorila je dva jezera, Veliko i Malo, koja su zaštićena kao nacionalni spomenik.

Jezera se nalaze na udaljenosti četiri kilometra od centra Jajca, a stručni saradnik Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš Feni je kazao da je taj krajolik jedno od najposjećenijih turustičkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

– Svake godine ovo mjesto posjeti više od 100.000 gostiju. Ljudi dolaze iz svih krajeva države i cijelog svijeta. To je mjesto za posjetu, kupanje, sport i rekreaciju – istakao je Glavaš te dodao da je prostor u potpunosti očuvan.

Naglasio je da Plivska jezera oduvijek privlače turiste, sportiste i zaljubljenike u prirodu.

Podsjetio je da je Veliko Plivsko jezero 1963. godine bilo domaćin sedmom Evropskom i vanrednom Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

– Također, 2016. godine održano je Svjetsko prvenstvo u mušićarenju. To su samo neki od događaja koji se održavaju na tim jezerima – rekao je Glavaš, dodajući da je jezerska voda radi specifičnosti gustoće i mirnoće idealna za sportske entuzijaste u veslačkim disciplinama.

Na toj vodi za olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva priprema se turska kajakaška reprezentacija, ali i reprezentacije iz svih država okruženja.

Osim dva jezera u okviru nacionalnog spomenika nalaze se i poznate vodenice koje su stare nekoliko stotina godina. Dio gdje su smještene vodenice je prirodna granica između dva jezera.

Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a njegova širina iznosi približno jedan kilometar, dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko jedan kilometar i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh