BiH

Njemačka, EU i NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH

Njemačka se pridružuje svojim partnerima iz Europske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i naglašavamo da nećemo dopustiti stvaranje sigurnosnog vakuuma u našem neposrednom susjedstvu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke u informaciji o ponovnom učešću njemačkih vojnika u vojnoj misiji EUFOR Althea u toj zemlji.

NATO - A

U saopćenju se naglašava kako je “unutarnja situacija u BiH napeta, a postoje i snage koje žele podijeliti zemlju”.

“Šaljemo signal da je Njemačka sa svojim partnerima predana sigurnosti ljudi u zemlji. Također pomažemo osigurati da se izbori 2. oktobra održe u sigurnom okruženju. Nećemo dopustiti da se u BiH stvori vakuum, nego ćemo nastaviti zauzimati jasan stav protiv politika koje izazivaju podjele”, saopćio je 17. avgusta Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan.

Dalje se navodi da činjenica da se Njemačka ponovno pridružuje ovoj operaciji kao nacija koja daje svoje trupe također šalje snažnu političku poruku Ujedinjenim narodima.

“Vijeće sigurnosti UN-a trenutno je odobrilo operaciju do novembra 2022. Ovo odobrenje pruža jasnu osnovu prema međunarodnom pravu za sudjelovanje Njemačke. Njemačka vlada radi s njemačkim partnerima u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi osigurala ponovno obnavljanje mandata za EUFOR-Althea”, navodi njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA također je, kako je saopćeno, povezano sa Strateškim kompasom EU-a za sigurnost i obranu, koji je usvojen u martu kao ključni strateški dokument za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a.

“EU sada može praktično dokazati da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu”, navodi se u saopćenju.

Vojna misija Europske unije EUFOR–Althea naslijedila je 2004. godine misiju Stabilizacijskih snaga (SFOR) u BiH. U SFOR-u su sudjelovale i Sjedinjene Američke Države i brojne druge zemlje.

Misija EUFOR-a je također održavati sigurno okruženje i podržavati poštivanje Daytonskog sporazuma, te pružati obuku za Oružane snage BiH. Jedina je kopnena vojna misija EU-a i ima mogućnost i upotrebe sile.

Operacija EU-a provodi se korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a i stoga odražava blisku sigurnosnu suradnju između EU-a i NATO-a. Njemačka je prethodno sudjelovala u operaciji od 2004. do 2012.

Samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Vojnici EUFOR-a na ceremonji predstavljanja novih postrojbi koje stižu u BiH, Sarajevo, 11. mart 2022, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh