BiH

Stoltenberg: Spremni smo povećati političku i praktičnu podršku BiH

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” govorio o stanju na Balkanu, ukljčujući BiH, ruskom utjecaju u regionu i drugim temama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” govorio o stanju na Balkanu, uključujući BiH, ruskom utjecaju u regionu i drugim temama.

“Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma”, rekao je on.

NATO će, kako je rekao, nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore svog sjedišta u Sarajevu, svoju podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija Eufor Althea, kao dio aranžmana Berlin plus.

“NATO održava političkim dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH”, naveo je Stoltenberg za “Vijesti”.

Upitan je i kako gleda na zapaljivu retoriku od najviših srbijanskih zvaničnika koja se tiče, između ostalog, i koncepta “srpskog sveta”? Primjer toga je aktuelni ministar unutrašnjih poslova, a bivši minister odbrane Aleksandar Vulin.

Kazao je da su NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri, te da se njihovo parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

“Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srbijanskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave”, naglasio je.

Komentirao je i napetosti na Kosovu. Rekao je da je nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i u Beogradu oko tenzija na sjeveru Kosova.

Poručio je da sve strane moraju ostati mirne, izbjegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

“U skladu sa svojim mandatom UN-a, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da intervenište ukoliko stabilnost bude ugrožena. Naša misija posvećena je osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog uz posredovanje EU i pozivamo sve strane da nastave pregovore. To je ključno za regionalni mir i bezbjednost”, zaključio je generalni sekretar NATO-a, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh