BiH

Njemačka ambasada: Schmidt odlukama osigurao transparentnije i poštenije izbore u BiH

Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegvini pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.

Njemačka ambasada - federalna.ba

“Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO). Slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji”, navode iz ambasade SR Njemačke u BiH.

U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci, navode, nažalost ipak nije postignut dogovor.

“Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima”, naglašavaju iz ambasade SR Njemačke, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh