BiH

Nikšić: Zadovoljan sam da nećemo imati odluku Šmita koja će donijeti novu diskriminaciju

Gospodin Šmit će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti, rekao je

Nermin Niksić - Avaz

Nakon sastanka lidera sedam parlamentarnih stranaka sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) obratio se Nermin Nikšić, lider SDP-a, koji je potvrdio da Kristijan Šmit neće nametnuti izmjene Izbornog zakona koje će se ticati suštinskog dijela izmjena, nego samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Također, danas se održavaju protesti ispred OHR-a koji su počeli u isto vrijeme kao i sastanak u OHR-u.

Riječ je o drugom okupljanju, a prvo je inicirao SDP, a kasnije su ga podržale i ostale stranke koje se protive etničkom konceptu Izbornog zakona.

Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će donijeti novu diskriminaciju i podjelu u BiH. Gospodin Šmit će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti – rekao je Nikšić.

Istakao je da ono čime nije zadovoljan je da na sastanku nisu bili oni koji su kako on kaže najodgovorniji za trenutno stanje koje je u pitanju u odlukama Suda.

– To su lideri HDZ-a i SDA. Nije bio Dragan Čović niti Bakir Izetbegović – kazao je Nikšić tokom obraćanja.

Dodao je da nije zadovoljan činjenicom da što se do sada radilo je plod onoga što je Mostarski sporazum. Tvrdi da SDA bježi od tog sporazuma.

– Zadnji ustupak koji smo napravili kada je u pitanju Mostarski sporazum, to je Izborni zakon za Mostar koji je deblokirao izbore, a pokazao da nije dobar, na šta smo također ukazivali – tvrdi Nikšić.

Naime, mnogi su okaratkerisali Šmitov prijedlog kao onaj koji ide na ruku HDZ-u. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh