BiH

Turković pitala Europski sud šta misli o Schmidtovim izmjenama, jedna ambasada je podržala

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagirala je na najave da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH kao i Ustava Federacije BiH.

Bisera Turković - Twitter

“Trajna konsolidacija etničkih razlika u Bosni i Hercegovini je neprihvatljiva. Amandmani na Ustav Federacije BiH sa pragom od tri posto zastupljenosti konstitutivnih naroda za dodjelu mandata u Domu naroda bili bi eklatantan primjer kršenja ljudskih prava.

Koje je mišljenje Europskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije o ovome? Sjedinjene Američke Države i Europska unija moraju biti ujedinjeni u očuvanju Daytonskog mirovnog sporazuma u kojem je očuvanje ljudskih prava od najveće važnosti. Ako nastavimo s tim, mladi će nastaviti napuštati BiH gdje nemaju jednaka prava”, napisala je Turković na Twitteru.

Na njenu objavu reagirala je Ambasada Irana u Bosni i Hercegovini poručivši da je trajna konsolidacija etničkih razlika u BiH neprihvatljiva.

Podsjetimo, jučer se u Sarajevu ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) okupilo oko sedam hiljada građana koji su iskazali nezadovoljstvo pomenutim najavama.

Kako su istakli na protestima, to bi produbilo etničke podjele ‘zbog kojih bi bh. građani živjeli u getu’. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh