BiH

Jewell: Uprkos pogoršanju BiH još može zadržati planirani rast u 2022.

eđunarodni monetarni fond trenutno radi na ažuriranju projekcija ekonomskoga rasta za Bosnu i Hercegovinu, a koji je ranije prognoziran na nivo od 2,4 posto, no i dalje postoji mogućnost da se navedeni rast ostvari, poručio je, među ostalim, u izjavi za Večernji list Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

On je za Večernji list podsjetio na to kako su u MMF-u, u vrijeme kada su radili konsultacije po članku IV. za 2022. godinu, projicirali rast realnog BDP-a u Bosni i Hercegovini od 2,4% za 2022. te 2,3% za 2023.

– Sada smo u procesu ažuriranja tih projekcija. Snažne ekonomske aktivnosti u prvoj polovini ove godine sugeriraju da je rast od 2,4% još uvijek moguć unatoč pogoršanim izgledima u Europi, naglasio je on. Takva poruka ipak daje prostor za optimizam i nadu kako će aktivnosti domaće ekonomije uspjeti očuvati planirani rast u ovoj godini. S druge pak strane, Jewell kaže kako će prognoza za 2023. vjerovatno biti korigirana naniže.

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini dotakao se i pitanja inflacije.

– U međuvremenu, inflacija raste brže u odnosu na predviđanja i postaje široko bazirana u većini europskih zemalja. Shodno tomu naše projekcije inflacije za BiH i za 2022. i za 2023. bit će korigirane naviše – kazao je Jewell.

Podsjećamo, Izvršni odbor MMF-a tijekom sastanka 3.juna razmatrao je izvještaj kojim je zaključen članak IV. konsultacija s BiH, u tom dokumentu predviđalo se kako će ove godine, u usporedbi s prethodnom, doći do smanjenog rasta domaće ekonomije, odnosno BDP-a, uz konstataciju kako će rat u Ukrajini dovesti do daljnjeg poremećaja u trgovini i više cijene goriva te hrane po kućanstvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh