BiH

Preporuke ljekara za “pakleni” vikend u BiH

Stručnjaci upozoravaju da već osjetimo posljedice klimatskih promjena, koncentracija CO2 raste, planeta se zagrijava, a svijet se suočava sa požarima, poplavama i ekstremnim temperaturama. Toplotni val stiže i u BiH.

Temperature će kažu u hladu biti 40 stepeni. E sada zamislite koliko je na suncu.

Klimatske promjene su uzrok ovako ekstremnih temperatura. Goran Trbić, dekan PMF-a iz Banjaluke, kaže kako koncentracija CO2 i dalje raste, te da je 50 puta veća nego što je bila 90-ih godina prošlog vijeka.

“U martu je usvojen novi izvještaj međuvladinog panela za klimatske promjene, gdje je rečeno da je stanje alarmantno, da smo jako blizu tom pragu od 1,5 stepeni povećanju temperature na globalnom nivou. Jednostavno ICP je upozorio da moramo jako brzo da reagujemo da nam se ne bi događali ovi klimatski ekstremi u bližoj budućnosti”, priča Trbić.

Preporuke ljekara su da pijete dosta tekućine, ako je moguće ne boravite na otvorenom od 11-16 sati, zaštitni faktor, nosite laganiju odjeći, pazite šta jedete…. Ukoliko ste pretjerano izloženi na suncu ili u toplim prostorijama vaš organizam će odreagovati.

“I onda nastaju tegobe koje nastaju usljed širenja krvnih sudova mozga u smislu jakih glavobolja, vrtoglavice, povraćanja, zbunjenosti i slično”, kaže dr. Melita Stanić, Hitna pomoć KS.

Sezona je odmora, grad je pun turista, uprkos visokim temperaturama ipak obilaze znamenitosti grada uz obaveznu lepezu ili flašicu vode.

“Nama je ova temperatura OK, jer prošle smo sedmice bili na obali Jadrana gdje je čak i toplije, tako da je lijepo osjetiti malo hladniju temperaturu ove sedmice”, kaže Johanes, a njegova žena dodaje:

“Uredu je, hladnije je nego u Hrvatskoj. Također noću je oko 17 stepeni što je dosta hladnije pa je poprilično ugodno. Vruće je, ali je OK”.

Vikend će biti paklen. Ukoliko se u mogućnosti otiđite na obližnje jezero, rijeku ili bazen. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh