BiH

Drama kod Trebinja: Vatrogasci spriječili prodor vatre prema solarnoj elektrani Zupci

Hercegovački vatrogasci i dalje vode borbu sa vatrenom stihijom u kojoj su u nedelju Trebinjci spriječili prodor vatre prema solarnoj elektrani na Zupcima kod Trebinja, a Bilećani odbranili kuće u selu Korita kojima se vatra približila na stotinak metara.

Trebinje, vatrogasci - Nezavisne

“Požar na Zupcima je buknuo u selu Tuli oko 13 sati, ali, s obzirom da je ovo planinski kraj sa dosta šumskih puteva, brzo smo ga opkolili prolazeći u pojedinim momentima i kroz plamen, stavili ga pod kontrolu i do 15 sati smo gotovo sve lokalizovali, nastavljajujući dalje da natapamo teren kako se ne bi vatra ponovo razbuktala”, kaže Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Trebinje.

Na teren je izašlo šest vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila, a u pomoć im je stiglo i šest vatrogasaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zupci.

“Srećom smo uspjeli brzom intervencijom da sve stavimo pod kontrolu, spriječivši prodor vatre prema Solarnoj elektrani Zupci, što bi izazvalo veliku materijalnu štetu, ali srećom nije”, dodaje Kašiković, napominjući da će u toku večernjih sati na dežurstvu ostati pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zupci.

Situacija na požarištima oko Bileće mijenjala se proteklog vikenda gotovo iz sata u sat, ali su u nedelju, u popodnevnim satima, nakon što se u selu Korita vatra približila kućama na oko stotinak metara, vatrogasci uspjeli da je odbiju i u dobroj mjeri stave požar pod kontrolu.

“Ono što je najbitnije jeste da vatra nigdje ne prijeti kućama, iako je ovaj požar aktivan na dva mjesta i to po stotinak metara duge linije na lokalitetima korićkih zaselaka Hodžići i Tepure, gdje branimo putne komunikacije i polako suzbijamo vatru”, kazao je komandir Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović.
U pomoć stigli radnici i mještani

Napominjući da je požar odmah zaustavljen u naseljenom dijelu Korita, on dodaje da vatra trenutno gori u područjima koja nisu naseljena, ali će se vatrogasci truditi da do večeri ugase i taj dio.

Oba ova zaseoka koja se nalaze na lijevoj i desnoj strani Korita, od Bileće prema Gacku, nisu ugrožena, jer su vatrogasci uspjeli isprekidati vatrenu liniju i sada se brane putevi, od koji će se vatra gasiti ka unutrašnjosti.

Na terenu je pet vozila i desetak vatrosaca, ali su im u pomoć stigli i radnici Šumskog gazdinstva i mještani, tako da se očekuje da se požar lokalizuje do noći.

“Najbolje bi bilo da sada padne dobra kiša, ali za to za sada nema izgleda, jer je nebo gotovo bez oblaka, a visoka temperatura pogoduje rasplamsavanju vatre, što nas naravno neće obeshrabriti da nastavimo djelovati do večeri kako bismo sve ugasili”, dodaje Radmilović, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh