BiH

Izjava Ambasade SAD povodom Odluke o promjeni imena ulica u Gradu Mostaru

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

Ambasada SAD

Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa. Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti. Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače.

Također čestitamo i članovima Gradskog vijeća Grada Mostara koji su podržali promjenu imena ulica. Pozivamo gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i Gradsko vijeće da isti pragmatičan pristup primijene u rješavanju i ostalih problema s kojima se suočavaju građani Mostara.

Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara snažan su primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh