BiH

Džaferović u Londonu govorio o genocidu

Sinoć je u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Foreign, Commonwealth and Development Office) upriličena komemoracija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Džaferović u Londonu govorio o genocidu - Vijesti.ba

Obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Graham Stuart.

Govorili su takođe i predsjednica Svepartijske grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu Alicia Kearns, zastupnik u Parlamentu Fabian Hamilton, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Fondacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi.

Džaferović je kazao da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici djelo institucionalne strukture .

“Samo na livadi u Branjevu streljano je oko 1.300 ljudi. Među šestoricom preživjelih, bili su dječak Almir Halilović i trojica mladića Sakib Kiverić, Fuad Đozić i Emin Mustafić. Oni su se izvukli ispod gomile leševa i pobjegli u šumu. Tamo su ih, gladne, krvave i iscrpljene pronašli dvojica Srba, otac i sin, Neško i Slobodan Đokić. Nisu ih prijavili, nego su ih nahranili i obukli. Međutim, četvorica preživjelih Bošnjaka nisu se uspjeli izvući na slobodnu teritoriju. Vojska Republike Srpske ih je ponovo zarobila i streljala, a dvojicu Srba, dobročinitelja, koji su im pokušali pomoći su tukli i poslali u tamnicu”, kazao je Džaferović u svome obraćanju.

Istaknuo je da je navedeno samo jedna od priča koja “svjedoči o užasnom vremenu”.

“Genocid nisu izvršili pojedinci, već mračni sistem vlasti Republike Srpske, koji je pojedincima zabranio da čine dobro i spašavaju ljudske živote. Dužnost koju je taj sistem postavljao pred pojedince bio je da pomognu vršenju genocida i progona, a ukoliko su odbijali bili su kažnjavani. Bila je to, dakle, potpuna inverzija svih moralnih vrijednosti: dobro se kažnjavalo, zlo postalo dužnost, a ljudsko dostojanstvo bilo je potpuno pogaženo”, kazao je Džaferović.

Džaferović je istaknuo da je “sveta dužnost da nikada više ne dozvolimo da režim koji je izvršio genocid bude gospodar ljudskih sudbina u Bosni i Hercegovini”.

“Naša historijska misija jeste da Bošnjaci, kao i svi drugi ljudi u Bosni i Hercegovini, nikada više ne budu prepušteni nemilosti zločinaca i njihovih sljedbenika, a ključno sredstvo za to jeste – snažna država Bosna i Hercegovina”, kazao je.

Ministar Graham Stuart je naglasio da se Ujedinjeno Kraljevstvo sjeća genocida i saosjeća sa porodicama žrtava.

“Stojimo uz porodice žrtava u njihovoj borbi za pravdu”, kazao je.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo zvaničnike RS Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovih pokušaja da podrivaju državu i njenu funkcionalnost, te zbog njihove opasne nacionalističke retorike i negiranja genocida.

“Našu viziju za sigurnu i prosperitetnu BiH dijeli međunarodni savez država posvećenih slobodi”, kazao je.

Alicia Kearns se prisjetila svoje prve posjete Srebrenici 2016. godine i rekla da svako ko posjeti Potočare mora doživjeti duboku promjenu.

“Majke Srebrenice su se suočile sa najgorim u čovjeku a ipak pokazuju ono najbolje u čovjeku. Nepostojanje osvetoljubivosti bez obzira na toliku bol i njihova ustrajnost u traženju pravde rezultiraju u izdržljivosti i stalnom optimizmu preživjelih rata u BiH”, kazala je.

“Svrha Svepartijske grupe za BiH jeste da pokaže da Britanski parlament nije zaboravio svoju dužnost u Bosni i da je nivo međustranačke saradnje dokaz zajedničke želje da podržimo naše prijatelje. Osjećam da se naša veza produbila otkako se zajednički suprotstavljamo mržnji i postajemo sve jači i jači “, dodala je.

Dodala je da će britanski parlamentarci nastaviti dizati glas u ime podrške žrtvama.

“Večeras kada se zajedno prisjećamo mogu sa samopouzdanjem kazati da Bosna ima mnoge prijatelje i da niko nije posvećeniji od Ujedinjenog Kraljevstva. Sjećat ćemo se prošlosti, odbaciti mržnju i podjele i na temeljima istine stvarati svjetliju budućnost”, kazala je Kearns.

Emir Suljagić je govorio egzekuciji više od 1300 Bošnjaka u skladištu Poljoprivredne zadruge u Kravici, te podsjetio da je ovaj prvi masovni čin ubijanja počinjen na današnji dan, 13. jula 1995.

Suljagić je u svom obraćanju istaknuo da je MUP RS danas zabranio porodicama žrtava da obiđu mjesto zločina u Kravici i kako lokalne vlasti u Bratuncu nastoje prikriti tragove zločina u Kravici, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh