BiH

Mijatović po povratku iz Potočara: Srebrenica je i moja rana, ko razumije razumio je, ko ne razumije neće nikada

Dok sam živ ostat ću dosljedan svojim osjećajima bez obzira na cijenu koja se plaća, poručio je

Vojin Mijatović - Avaz

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović vratio se u Banja Luku iz Potočara gdje je otao počast žrtvama genocida. Nakon povratka kući, oglasio se na Facebooku.

– Sve što čovjek radi u životu treba ostaviti neki trag, ovakvi dani poput ovog 11.07.2022. u meni ostave brazdu. U toj brazdi se nakupi čovjeku svega i vrlo teško može donijeti neke zaključke i tako stoji ta brazda, valjda ta i sve ostale brazde definišu čovjeka – naveo je Mijatović.

Različite sudbine, njegova je bila jako teška

On je jučer proveo cijeli dan u Potočarima sa ljudima, sa kojima je pričao, sjedio, šetao.

– Hiljade nepoznatih i poznatih ljudi svi zajedno, a svako sa svojim teretom u životu. Naporan je bio dan, težak nekako bez zraka. Dolazimo uvečer kod našeg Ćamila na konak, na pragu nas dočekuje njegova majka, sa osmijehom i zagrljajem kao najmilije. Po prvi put srećem majku svog druga koja je isto u Srebreničkom genocidu izgubila svoje najmilije. Grli me ta žena i kaže sine: “ja tebe gledam isto ko mog Ćamila”.

Sjedimo u dnevnoj sobi Ćamil, Aco, Sale i ja, majka nam je spremila večeru, galami na Ćamila da nam sipa sok, onako kao i u svakoj kući u Bosni, gosti se moraju ugostiti. Ostajemo dugo u noć prepričava nam Ćamil sva ta dešavanja do kobnog 11.07.1995. u dahu slušamo, osjećamo preživljavamo…..

Sale i Aco odlaze na sprat da spavaju, ostajemo Ćamil i ja, pričamo. Gledam Ćamila, mi smo vršnjaci, rođeni smo 1979. godine on u Srebrenici ja u Banjoj Luci. Imali smo različite sudbine, njegova je bila jako teška. Sat poslije ponoći dva vršnjaka Srbin i Bošnjak u Srebrenici pričaju istim jezikom, razumiju se, osjećaju se bratski kao dva Bosanca.

Zaspao sam u sekundi kada sam legao, budim se u Srebrenici, brat Ćamil čeka sa kafom sjedimo nas četvorica spremamo se put Potočara na komemoraciju, ulazi majka ponovo: “djeco ne možete ići bez doručka”…, da, to su te bosanske majke iste i u Srebrenici i u Banjoj Luci – napisao je Mijatović.
Da i moja Una zapamti ovu brazdu

Objasnio je i zbog čega ovo piše.

– Želim da moja Una zapamti ovu brazdu, da zna da u Srebrenici živi Ćamilova kćerka Ajna i da znaju obje da ako ništa drugo njihovi očevi su se razumjeli, družili i djelili i planove i osjećaje i strahove.

Ovdje ću stati, a dok sam živ ostat ću dosljedan svojim osjećajima bez obzira na cijenu koja se plaća, Srebrenica je i moja rana, ko razumije razumio je, ko ne razumije neće nikada – poručio je Mijatović. prneosi “Avaz“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh