BiH

Potpredsjednica Bundestaga: Niti jedan zločin neće ostati nekažnjen

Potpredsjednica njemačkog Bundestaga Aydan Ozoguz naglasila je tokom obraćanja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida kako niti jedan ratni zločin neće ostati nekažnjen, niti u Srebrenici niti bilo gdje drugdje.

Aydan Ozoguz - n1

Ne početku obraćanja njemačka zvaničnica je podsjetila na stradanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na Srebrenicu, na stotine hiljada ubijenih i milione protjeranih iz njihovih domova.

“11. juli 1995. postao je simbol ne samo ovdje gdje su se ubistva desila, gdje žive oni koji se nose s boli zbog izgubljenih života, nego i u mojoj Njemačkoj i širom civiliziranog svijeta Srebrenica znači nezamisliv zločin i nemjerljiv bol, te neuspjeh da se zaštite oni koji nisu bili sposobni da se sami zaštite, neuspjeh cijele međunarodne zajednice, a ne samo neuspjeh Europe”, naglasila je Ozoguz.

Kazala je kako međunarodna zajednica nije bila dovoljno složna, te kako tu leži upozorenje da “ono što se desilo ovdje ne smije se desiti nigdje, žrtve ne smijemo zaboraviti”.

“Sjećati se ubijenih je naš dug, dug svim žrtvama zločina protiv čovječnosti, stoga se moramo sjećati Srebrenice”, poručila je.

Predstavnica njemačkog parlamenta je dalje kazala kako je sjećanje bolno, posebno za one koje su izgubili voljene, ali i one koji nose krivicu, te dodala kako “samo suočavanjem s istinom možemo otvoriti prozor pomirenju”.

Otvoriti se prema stradanju i patnji je jedan korak ka zajedničkoj budućnosti, i to je poruka nade europskog projetka. Bivši neprijatelji suočili su se sa proslošću, prihvatili krivicu, i okrenuli se žrtvama svojih nedjela, i to je jedini način kako smo mogli izgraditi ujedinjenu Europu”, podvukla je Ozoguz.

Na kraju je dodala kako je njemački Bundestag posvećen svojoj odgovornosti da brani europske vrijednosti, slobode, demokracije, i ljudsko dostojanstvo i da “ne dzvoli da se zločini, ovog genocida, zaborave”.

“Srebrenica je pokrenula nešto, promijenila izgled međunarodnih mirovnih misija, ubrzala razvoj Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Ovih sedmica se bolno podsjećamo da i dalje ima mnogo posla, ali Srebrenica stoji kao upozorenje cijelom svijetu: Nijedan ratni zločin neće ostati bez kazne niti u Srebrenici niti bilo gdje drugdje”, zaključila je Ozoguz, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh