BiH

Ambasador Michael Murphy: Neki od počinilaca genocida su još uvijek na slobodi i među nama

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy obratio se video porukom povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ambasador Michael Murphy - twitter

Ambasador je poručio kako će prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog događaja u historiji ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i čitavo čovječanstvo.

“Na ovu godišnjicu, i uvijek, Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživjelim i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo sa vama,” poručio je ambasador Murphy.
Istakao je kako je godišnjica podsjetnik da društvo, politički lideri i institucije svih nivoa Bosne i Hercegovine imaju veliku odgovornost da potvrde sve činjenice vezane za genocid u Srebrenici. Radi se o ćinjenicama koje su sa sigurnošću utvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde i za koje postoje nesporni forenzički dokazi.

“Bh. zvaničnici na svim nivoima imaju institucionalnu odgovornost da prihvate što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina, kao i stalnu obavezu da se time bave kroz podučavanje budućih generacija istini, iskazivanja poštovanja prema žrtvama, podršku preživjelima, uključujući sjećanje potragu za nestalim, te traženje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinilaca”, rekao je Murphy.

Ambasador je podsjetio da su neki od počinilaca genocida još uvijek na slobodi među nama. Kazao je da je to jedini put ka budućnosti i koji donosi pomirenje ljudima u Bosni i Hercegovini, put koji pomaže zacjeljivanje rana i garantuje pravedan i trajan mir među djecom i unucima onih koji su patili i umirali u BiH između 1992. i 1995. godine.

“Bila mi je čast pridružiti se učesnicima Marša mira. Impresionirama me snaga i hrabrost koju pokazuju prelazeći ovaj put za koji treba velika fizička izdržljivost da bi promovirali nadu, mir i toleranciju”, kazao je ambasador Murphy.

Pozvao je političke lidere u Bosni i Hercegovini da pokažu istu hrabrost i snagu te ih podsjetio da su odavno već trebali prestati sa zapaljivom nacionalističkom retorikom, kao i propagandom lažnih narativa o prošlosti i produbljivanjem etničkih podjela među ljudima u Bosni i Hercegovini.

“Umjesto toga, lider na svim nivoima vlast, treba da grade povjerenje i dobru volju da bi svi ljudi u Bosni i Hercegovini uživali u prilikama koje pruža mirna i prosperitetna budućnost”, istakao je Murphy.

Na kraju je naglasio da svi koji su izgubili najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga te da su SAD i dalje opredjeljenje da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi pruže podršku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh