BiH

Građani BiH danas izlaze na ulice, organizator protesta u Sarajevu Harun Salkić

Širom Bosne i Hercegovine danas su najavljeni protesti građana zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga.

protesti - N1

Facebook grupa koja trenutno broji više od 25.000 članova “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” najavila je okupljanja u više gradova u Federaciji BiH. Grupa vrvi od komentara nezadovoljnih građana, i ako je suditi po tome, očekuje se veći protest. Organizatori najavljuju da je ovo tek početak, te da neće stati dok građani BiH ne budu dostojanstveno živjeli.

U Sarajevu je okupljanje zakazano u 15.30 na platou Skenderija. Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić. Prema izjavi Sanina Muse za jedan portal, on je asistent protesta. Inače, Musa je javnosti poznat kao organizator kontra LGBT skupa koji se skoro održao u glavnom gradu BiH.

Također, u 19 sati u Banjoj Luci na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Zahtjevi građana su:

Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

Prednost pri zapošljavanju.

Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Proteklog vikenda su, podsjetimo, bili organizovani protesti u Sarajevu. Organizovali su ih ljubitelji automobila, gdje su protestnom vožnjom kroz grad iskazali nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh