BiH

Predstavljen projekat Sarajevo Brownfield

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je u saradnji sa….

…direktoricom EBRD-a u BiH Manuelom Naessl, gradonačelnicom Benjaminom Karić, predstavnicima Općine Novo Sarajevo i arhitektima predstavio projekat Sarajevo Brownfield.

Time je predviđeno stvaranje novog živopisnog javnog prostora na lokaciji nekadašnje fabrike Vaso Miskin Crni na Pofalićima, odnosno izgradnja novog naselja.

– Ovako planski se nije radilo nikada poslije agresije na BiH i ako nađemo zajednički jezik sa vlasnicima parcela na ovim lokacijama, u što ne sumnjam, obzirom da se i njima nude velike mogućnosti na ovim lokacijama, tvrdim da će Sarajevo dobiti najljepše moguće naselje, koja će zadovoljiti sve potrebe građana.

Vlada KS će biti podrška lokalnoj zajednici, gradu i opštinama u ovome projektu kako bi se ispoštovale sve procedure i kako bi svi bili zadovoljni, a Sarajevo počelo poprimati obrise modernih evropskih meteropola, poručio je kantonalni premijer.
indikator.
Jođš 2019. godine Evropska banka za obnovu i razvoj ( raspisala je konkurs za izradu strategije urbane regeneracije dvije brownfield lokacije u Sarajevu – zone željezničke stanice Sarajevo, te područja GRAS Remiza. Poziv se odnosio na prvu fazu projekta koji podrazumijeva izradu analize, strategije, finansijskog plana i masterplana za ove dvije lokacije.

Brownfield lokacije se definišu kao zapušteni prostori kojima je potrebna restauracija ili prenamjena, prenosi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh