BiH

BiH nespremna za majmunske boginje

Jedina smo zemlja na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva.

majmunske boginje - Novi

Baš kad smo pomislili da bi koronavirus mogao postati prošlost, pojavio se nagovještaj da nas očekuje teška jesen, ali i zima. Broj novozaraženih koronavirusom u susjednim zemljama u naglom je porastu, a, osim toga, majmunske boginje, novi virus, pojavio se u Srbiji i Hrvatskoj. Pitanje je dana kada će prvi slučaj biti zabilježen i u BiH.

Priprema ključna

Stručnjaci upozoravaju da je priprema ključna i da jedino ona može spasiti zdravstveni sistem od kolapsa. Ipak, čini se da nas ranije greške nisu ničemu naučile te ćemo se s problemom opet suočavati onda kada se pojavi.

Virus će opet biti uvezen u zemlju, govori za “Avaz” prim. dr. Ednan Drljević, kako od turista tako i od drugih putnika.

– Svi putnici koji ulaze u BiH mogu donijeti i koronu i majmunske boginje i već sada bismo trebali imati strategiju. Recimo, šta ako se na aerodromu primijete osobe za koje se sumnja da imaju majmunske boginje, šta da se radi, kome da se jave, gdje da se izoliraju, ko je nadležan za njih? Sada se ni u avionima ne nose maske. Vidimo da dolaze i kruzeri, a nemamo nikakve mjere – upozorava dr. Drljević.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, subspecijalista kliničke imunologije, kazao je za “Avaz” da mjere preventive moraju postojati.

– Nedavno sam bio u jugoistočnoj Aziji i vidio sam da su oni uveli vrlo restriktivne mjere. U Tajlandu se i danas nose maske, a i oni su djelimično otvorili turizam. Rekao bih da je situacija u vezi s COVID-19 jedno zatišje koje mi trebamo iskoristiti da se prestrojimo, vidimo gdje smo, šta smo radili dosad, ali i da se nauči iz onoga što nije dobro rađeno – ukazuje dr. Karamehić.

Sve pratiti

Na naše pitanje šta nam donosi jesen, odgovara da se nada da će epidemiološka situacija biti dobra, iako ne isključuje drugu, lošiju varijantu.

– Zdravstveni sistem mora biti budan, to mu je obaveza. Da se priprema, da nauči kako iz onoga što nije dobro rađeno tako i iz onoga što jeste – zaključuje dr. Karamehić.

Neuređen sistem

Drljević smatra da bi se trebala obavljati kontrola putnika koji stižu u BiH u vidu testiranja, kako opet ne bi došlo do naglog širenja virusa. Međutim, sistem je neuređen i odluku moraju donijeti viši nivoi vlasti.

– Jedina smo zemlja na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva. Federacija nema ministra, preminuo je, nažalost, a ministar u entitetu RS je na američkoj crnoj listi – kaže dr. Ednan Drljević, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh