BiH

Molitve za mir u svijetu: U Međugorju hiljade hodočasnika iz svijeta

Hiljade vjernika iz svijeta stigao je u Međugorje na obilježavanje 41. godišnjice gospinog ukazanja. Putovanja motivisana isključivo religijom mnogo su drugačija od turističkih, kazali su domaćini, koji su se nakon vremena restrikcija obradovali hiljadama gostiju iz svijeta.

međugorje, hodočasnici / PR -Haber.ba

– Sve se vraća u normalu i vjerujem da će se sve uskoro vratiti na nivo kako je bilo prije pandemije.

Međugorje ima veliki značaj iako u katoličkoj crkvi još uvijek nije službeno svetište. Ipak je odavno destinacija hodočašća. Već više od četiri decenije dočekujemo vjernike i imamo zasigurno važnu ulogu u Katoličanstvu, izjavio je vijećnik iz Međugorja Ivan Dodig.

Hodočasnicima u Međugorju obradovao se i župni vikar fra Renato Galić. Vrhunac očekuje danas u 19 sati kada će uslijediti svečano eukaristijsko slavlje. Prije toga će se organizovati tradicionalna procesa sa Gospinim kipom pred vanjskim oltarom.

– Nedavno je naš kolega za jedan mjesečnik napisao članak i počeo nabrajati zemlje iz kojih dolaze hodočasnici, te se uvjerio da im nema kraja i napisao “sa svih kontinenata”. I nije pretjerao. Imamo goste iz svih krajeva svijeta. Trideseta je godišnjica i te hodnje. Pošli smo sa Humca, a došli ovdje pred crkvu u večernjim satima. Vidjeli smo mnogo ukrajinskih zastava. Devedesetih godina smo molili za mir u našoj zemlji i na ovom prostoru, a danas molimo za mir u drugim zemljama, kao i za mir u našim životima, dodao je Galić.

Prema vjerovanju, šestero vidjelaca prvo ukazanje imali su 24. juna 1981., kada su se navodno prepali i pobjegli. Vratili su se narednog dana na brdo Crnica, kada im se prema svjedočenjima, "Gospa ponovno obratila". Od tada se 25. juni obilježava kao dan ukazanja.

Hodočasnici , Međugorje / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh