BiH

Grlić Radman: BiH je disfunkcuinalna zemlja

Grlić Radman je u Otvorenom rekao da je Ukrajina pokazala da je demokratska zemlja, da ima sve kapacitete institucionalno funkcionalne zemlje, a istaknuo je i rusku agresiju.

Gordan Grlić Radman - Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sinoć je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno Bosnu i Hercegovinu nazvao disfunkcionalnom zemljom s velikim demokratskim deficitom, upitavši se kako takva zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status za ulazak u Europsku uniju, otvoreno je pitanje što je s Bosnom i Hercegovinom. Među ostalima, predsjednik RH Zoran Milanović poručio je da bih i BiH trebala dobiti taj status.

Grlić Radman je u Otvorenom rekao da je Ukrajina pokazala da je demokratska zemlja, da ima sve kapacitete institucionalno funkcionalne zemlje, a istaknuo je i rusku agresiju.

– Naravno da je to jedino što Europska unija u ovom trenutku može napraviti kako bi ohrabrila Ukrajinu samu, a i kako bi poslala poruku Rusiji da je to sfera interesa Europske unije, rekao je Grlić Radman, dodajući da je slična situacija s Moldavijom.

Što se tiče BiH, rekao je da je 2016. upravo Andrej Plenković pomogao u podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

– Ali ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reforme, koja nije napravila zapravo u ovih šest godina nikakvih pomaka, rekao je Grlić Radman.

– Nužno je vidjeti određene pomake, a prije svega izbornu reformu. Ustavne reforme, izborne reforme… Kako može disfunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom dobiti kandidatski status?, dodao je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh