BiH

Austrijskom kancelaru nezamislivo da Ukrajina, mimo BiH, dobije status kandidata

Austrijski kancelar Karl Nehammer ocijenio je danas kako ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase za članstvo u Evropsku uniju.

Dodao je da “ne bi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga”.

Nehammer je naveo kako je Ukrajina dio Evropske porodice i da “Austrija kao vojno neutralna zemlja podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata”.

Govorio je i o kandidatskom statusu za EU.

“Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’ treba pridržavati. Ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja Zapadnog Balkana koje traže kandidatski status. Vezano uz to, ne bi mi bilo zamislivo da Ukrajina dobije status kandidata, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine držimo izvan toga. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan”, poručio je austrijski kancelar.

Stoga, nastavio je dalje Nehammer, hitno bi trebalo razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o “jednom Evropskom pripremnom prostoru za članstvo”.

“Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila EU konkretne ideje, kao i predsednik Macron svoju ideju o ‘Evropskoj političkoj zajednici’, koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da igramo aktivnu ulogu u procesu diskusije”, kazao je kancelar Nehammer.

Podsjećamo, kandidatski status za BiH podržali su slovenački predsjednik Borut Pahor, mađarski premijer Viktor Orban kao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh