BiH

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari organizovana akcija čišćenja šehidskih nišana

Osim velikog broja mladih iz Srebrenice i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine, u akciji učestvuju i džematlije šest aktivnih džemata MIZ, a ma najmlaži učesnik je Fatih, sin srebreničkog imama Ahmeda ef. Hrustanović.

S današnje akcije u Memorijalnom centru Foto: S. Smajlović / avaz.ba

U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, u mezarju u Potočarima danas je organizovana akcija čišćenja nišana ukopanih žrtava genocida. U akciji učestvuje nekoliko stotina mladih i starijih osoba koje danas žive u Srebrenici, ali njihovih prijatelja iz drugih mjesta.

Došli su članovi Udruženja „Za naš ljepši grad“ iz Živinica i grupa Crvenog križa ove općine. Dževad Halilović predsjednik udruženja, kaže da je stigla grupa od 25 mladih osoba iz Živinica i da će raditi cijeli dan, kako bi oprali što više bijelih nišana.

Osim velikog broja mladih iz Srebrenice i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine, u akciji učestvuju i džematlije šest aktivnih džemata MIZ, a ma najmlaži učesnik je Fatih, sin srebreničkog imama Ahmeda ef. Hrustanović.

– Ovo je treće pranje bijelih nišana u tužnoj zelenoj dolini. Godinama se atmosferski talog kupi na bijelim mermernim nišanima, što daje ružnu sliku ovog memorijala. Nišani se prvo pospu adekvatnim hemikalijama, zatim učenici akcije oribaju mrlje, a nakon toga se nišani ispiraju mlazom vode. Sredstva za čišćenje i osvježenje obezbijedio je Memorijalni centra Srebrenica Potočari – pojasnili su nam iz ovog memorijalnog centra.

Dodaju da se prvo peru nišani prvih ukopanih žrtava, jer se na njih, zbog višegodišnjeg izlaganja atmosferskom uticaju, najviđe nakupilo fleka.

Među brojnim učesnicima akcije, najviše je bošnjačkih učenika Srednjoškolskog centra Srebrenica. Tu su Dženita Ibišević, Selma Alemić, Fatima Hrustanović, sestre Amina i Amela Efendić , koj eu ovom memorijalu imaju ukopane, djedove, amidže, daidže i bližu roditeljsku familiju

Inače, pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u julu 1995. godine, zaštićene zone UN- teku ustaljenom dinamikom, a za dženazu i ukop do sada je spremno 46 identifikovanih žrtava, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh