BiH

Šta je pokazala istraga FUP: Ispod Džindićevog vozila bio uređaj za praćenje, ko su nalogodavci

Policija otkrila osobe koje su u aprilu prošle godine ispred njegove kuće postavile napravu

Ispod automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, kako je pokazala istraga, bio je postavljen uređaj za praćenje, potvrđeno je za „Avaz“ iz više izvora.

Podsjećamo, crna kutija s nepoznatim sadržajem, još u aprilu prošle godine, pronađena je ispod vozila koje je bilo parkirano u avliji ispred njegove porodične kuće

Svi dokazi
Cijeli slučaj tada je prijavljen Federalnoj upravi policije (FUP), koja je preuzela istragu o ovom predmetu i uređaj poslala na vještačenje. Utvrđeno je da je riječ o uređaju za praćenje vozila.

Džindić je tada na kameri videonadzora primijetio da se nepoznata osoba kreće oko njegovog vozila i postavlja napravu. Svi dokazi i snimci odmah su izuzeti.

Tada je utvrđeno da se ne radi o eksplozivnoj napravi, ali je istraga naknadno pokazala da se radi o uređaju za praćenje. Za sada nije poznato ko je naredio da se ministar prati i s kojim ciljem.

Prema informacijama „Avaza“, FUP je prije nekoliko dana uspio otkriti osobe koje su povezane s ovim nezakonitim radnjama.

Navodno, jedna od njih je priznala da je učestvovala u postavljanju uređaja ispod vozila.

Iz FUP-a nam je kratko rečeno da se sada želi vidjeti ko je nalogodavac i da zbog toga ne mogu iznositi detalje iz istrage. U FUP-u provjeravaju sve izjave kako bi se potvrdili dosadašnji navodi iz istrage.

Sve ispitati
Džindić nam je jučer poručio da je dobio informacije o tome da je riječ o uređaju za praćenje i da više detalja ne zna.

No, pita se šta je bio cilj njegovog praćenja.

– Nadam se da znaju policijski organi – rekao nam je Džindić.

Šta je pisao Novalić
S ciljem osiguranja lične bezbjednosti članova Vlade, premijer FBiH Fadil Novalić je prošle godine tražio od FUP-a da se odmah izvrši KDZ pregled svih službenih vozila koje koriste članovi Vlade FBiH. Za sada nema izvještaja o tome šta je poduzeto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh