BiH

Dodik: RS angažovala pravni tim, pokrećemo tužbu porotiv Schmidta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saopštio je da je entitet Republika Srpska angažovala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta za “lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH”.

Dodik je na zvaničnom Twitter nalogu napisao kako “pravni tim već počinje da prikuplja dokaze koje će dostaviti uz tužbu”.

Inače, Dodik je jučer izjavio da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovo zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh