BiH

Pet dana bez Segmedine Srne: Suze i emocije na oproštaju, a gubitak za cijelo društvo

Bosanskohercegovačka novinarka, političarka i aktivistica Segmedina Srna-Bajramović preminula je 31. maja 2022. godine u 49. godini života.

komemoracija , porodica Segmedine Srne -Radiosarajevo

Bila je delegat u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH.

Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dino Kasalo, Ivan Stojanović…

Veliki broj prijatelja, kolega i građana okupio se prije dva dana u sali Parlamenta Federacije BiH gdje je održana komemoracija Segmedini Srni-Bajramović, novinarki, aktivistici i političarki.

Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Od nekadašnje zastupnice u Skupštini KS i potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a oprostili su se mnogi, emotivnim govorom na rubu suza govorila je Maja Čengić i pozvala prisutne na minut šutnje i da se na dostojanstven način oproste od Segmedine.

“Odlazak naše Segmedine gubitak je za sve nas, prijatelje, članove društva. Njena pojava nosila je ton kako treba izgledati ugledni član našeg društva.

Borac za obespravljene, osoba koja je razumjela suštinu svoje uloge, bit će upamćena kao jedna od kćeri ove države. Segmedina je svoju ljudskost i toplinu znala prenijeti”, govorila je emotivno na rubu suza Čengić.

Segmedinina dugogodišnja prijateljica Sanela Prašović-Gadžo obratila se u svoje i ime Arijane Helać-Saračević.

“Imale smo svoju tvrđavu u koju nije bilo lako ući, mogle smo da se razumijemo bez riječi. Kad sam odlučila da uđem u politiku, njoj sam prvoj javila. Sa šarmom mi je govorila sve pohvale i kritike. Dogovorile smo i nismo stigle da se okupimo još jednom i da prepričavamo sve naše pobjede, poraze i tuge.

Segi, Arijana i ja nosimo te u srcu i našim molitvama. Nikada, do smrti nećemo otkriti što smo pjevale pjesmu “Marija Magdalena”… Naše prijateljstvo je bilo ljubav, to će i ostati. Sačuvaj nam neko lijepo mjesto i ne brini, Arijana i ja se nećemo u blatu valjati”, kazala je Prašović. prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh