BiH

Turković: Pozdravljam prijedlog rezolucije američkog Senata, vrlo je važno da BiH dobije podršku

Upućuje se poziv SAD da zajedno sa EU i NATO razmotre dodatne korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH, navela je Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozdravila je novi prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koja je upućena Senatu američkog Kongresa u kojoj se daje podrška reformskim naporima i stabilizaciji prilika u našoj državi.

– Novi tekst rezolucije povodom 30 godina obnovljene nezavisnosti BiH, uzeo je u obzir pogoršanje političke situacije u BiH te poziva, između ostalog, američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da razvije cijelovitu strategiju za Bosnu i Hercegovinu te podrži nastavak vojne misije EUFOR-a u našoj državi – navela je Turković.

Turković se zahvalila senatorici Džin Šahin (Jean Shaheen) koja je predlagač rezolucije, zajedno sa još devet senatora, uključujući poštovane senatore Marfija (Murphey), Grejslija (Grassley) i Vikera (Wicker).

– Vrlo važno je da napori za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini dobiju ovako snažnu podršku. Ohrabruje nas da postoji jasno i precizno razumjevanje situacije te da će američka administracija dobiti dodatni impuls za snažne napore koje već poduzimaju. U prijedlogu rezolucije, između ostalog, ohrabruju se i vlasti BiH da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja.

Također, daje se podrška radu visokog predstavnika i osuđuje negiranje genocida. Upućuje se poziv SAD da zajedno sa EU i NATO razmotre dodatne korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH. Također, upućen je poziv SAD, da zajedno sa NATO i EU osiguraju rezervni plan ukoliko u UN bude ugrožena obnova mandata za EUFOR.

Prijedlog rezolucije, također, osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO – istakla je Bisera Turković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh