BiH

KOMŠIĆ: POTOP HDZ-A NA NJIHOVOM TERENU U EPP-U PROPAST NAKARADNE POLITIKE

Dragan Čović i HDZBiH doživjeli su teški politički poraz, jer je iz Rezolucije, iako su na tome insistirali, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.

Željko Komsić - Hayat

Nakon ove vijesti reagovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike.

Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom. Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike. Nikada više takozvano “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad -tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki – stoji u saopćenju. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh