BiH

Istraživanje: Koliko građana je vakcinisano i koje su vakcine najzastupljenije

Agencija Ipsos je tokom maja 2022. godine provela istraživanje o imunizaciji BH građana.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Istraživanje je pokazalo da je 38% građana BiH (18+) primilo barem jednu dozu vakcine protiv COVID-19. Većina građana je vakcinisana u Bosni i Hercegovini. Značajan broj osoba 55+ godina je vakcinisan, te su značajno više vakcinisane osobe koje su u penziji. Nešto veći udio građana koji žive u Kantonu Sarajevo je vakcinisan barem jednom dozom.

Značajan broj osoba dobi 18-34 godine nije vakcinisan niti jednom dozom vakcine protiv korona virusa.

Kada govorimo o vakcinama protiv COVID-19, najveći postotak ljudi je primio Pfizer vakcinu za zaštitu od korona virusa, a slijede AstraZeneca i Sinopharm/Sinovac. Značajan broj građana Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona je primio AstraZeneca vakcinu protiv korona virusa. Značajno više građana dobi 25-34 godine je primilo Pfizer vakcinu protiv COVID-19.

Ukupno 37% građana Bosne i Hercegovine je primilo drugu dozu vakcine protiv COVID-19, dok je 16% građana primilo i treću dozu. Osobe koje nisu primile drugu dozu ili treću dozu, najvećim dijelom ne navode konkretan odgovor zašto to nisu uradili. Oko četvrtine osoba koje ne žele da prime drugu ili treću dozu, to neće uraditi zbog mogućih nuspojava. Značajan broj osoba iz urbanih dijelova Bosne i Hercegovine smatraju da je pandemija gotova i da zbog toga neće primiti drugu ili treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.037 punoljetnih građana Bosne i Hercegovine, koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice, saopćeno je iz Ipsosa, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh